Do 09 mrt 2017 20:15  
 
 

  Poll
  9,48
 
  Regie
  Garth Davis
 
  Land - Jaar
  Australië - 2016
 
  Duur
  118'
 
  Met
  Dev Patel, Rooney Mara, David Wenham, Nicole Kidman e.v.a.
 

Als het verhaal van een film waargebeurd is, wordt dat altijd vermeld. De makers weten dat wij als kijkers zoiets extra dramatisch vinden en ze hebben natuurlijk gelijk. U zult begrijpen dat Lion op een waargebeurde geschiedenis is gebaseerd.

De Indiase Saroo Brierley is pas 5 als hij zijn grotere broer uit het oog verliest bij een treinreis. Als hij dan ook nog in de verkeerde trein terecht komt eindigt zijn reis al snel op grote afstand van huis. Wekenlang weet hij te overleven in de ruige buurten van Calcutta tot hij wordt opgenomen in een weeshuis en vandaaruit wordt geadopteerd door een Australisch echtpaar.

Zoals je dat wel vaker hoort, wordt hij vele jaren later toch nieuwsgierig naar zijn roots en gaat hij op zoek naar zijn geboortedorp en wellicht zijn ouders, een schijnbaar onmogelijke opdracht. Zijn herinneringen zijn immers vrijwel vervaagd door de tijd.

Naar de bestseller ‘Mijn lange weg naar huis’ van Saroo Brierley.

"De gapende valkuilen van tranentrekkend sentiment zie je voor je, maar Davis weet ze bewonderenswaardig te omzeilen. Liever houdt hij zich bezig met onderliggende, subtiele aspecten van Saroo's levensverhaal." (Trouw)

"Het resultaat is een intiem en vakkundig geschoten verhaal, dat een genuanceerd beeld schetst van het leven van een adoptiekind vanuit alle verschillende perspectieven, en tegelijkertijd een positieve boodschap meedraagt over technologie als een verrijking van ons leven." (FilmTotaal)