Do 16 mrt 2017 20:15  
 
 

  Poll
  7,56
 
  Regie
  Pablo Larraín
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2016
 
  Duur
  100'
 
  Met
  Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, John Hurt e.a.
 

Regisseur Larraín kennen we bij Fanfare van El Club (7,44) uit 2015, maar hij maakte méér. Met Jackie sloeg hij een heel andere weg in: het leven van first lady Jackie Kennedy wordt nauwgezet en meesterlijk vertolkt door Natalie Portman, die haar Oscarnominatie helaas niet verzilverd zag, in beeld gebracht vanaf het moment dat zij first lady af is.

Tientallen jaren is de moord op John Kennedy onderwerp van gesprek en discussie geweest, maar daar gaat deze film dus niet over. Hoe Lady Kennedy met de dramatische dood van haar man en hoe zij met haar kinderen en haar directe omgeving omging, dat is het fascinerende van Jackie.

"Afstand neemt regisseur Larraín niet. Relativeren doet hij ook niet. Kijk naar Jackie en je ziet een film over een bewustzijnsvernauwing. De filmkijker versmelt met Jackies roes en die roes duurt vier dagen." (NTC)

"De weerspiegeling in het heden maakt Jackie alleen maar gelaagder en relevanter; het is niet alleen een zeer eigengereide biografische film, maar ook een schrander essay over beeld- en mythevorming, de werking van de media en onze verhouding tot die media." (Het Parool)