Do 04 mei 2017 20:15  
 
 

  Poll
  8,06
 
  Regie
  Vincent Perez
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland - 2016
 
  Duur
  103'
 
  Met
  Brendan Gleeson, Emma Thompson, Daniel Bruhl, Mikael Persbrandt e.a.
 

Het is prettig om een film voor te kunnen stellen die past op deze speciale dag, waarop uitbundigheid, die in het filmtheater toch al niet zo vaak te vinden is, dán in ieder geval helemaal opzij wordt gezet.

Het is in 1940 nog maar het begin van de duistere periode die zal volgen, maar (ook) veel Berlijners voelen zich angstig bij het steeds overheersender optreden van de nazi's. Otto en Anna Quangel, eenvoudige arbeiders, wonen in een oud en haast versleten appartementenblok en proberen vooral niet op te vallen. Maar als hun enige kind omkomt aan het front komen zij toch - hoe bescheiden ook - in verzet. Overal in de stad laten zij ansichtkaarten, waarmee ze Hitler en zijn regime bekritiseren en die ze zelf heimelijk maken, achter op velerlei plaatsen in de stad. Zij weten dat zij daarmee zelfs de doodstraf riskeren.

Gestapo-inspecteur Escherich doet er alles aan om achter de identiteit van de kaartenmakers te komen, maar dat doet Otto en Anna vooral volharden in hun acties, waarmee zij eigenlijk ook elkaar hervinden en hun huwelijk de nodige nieuwe energie krijgt.

Ruim zestig jaar na de eerste publicatie vlak na WOII werd Hans Fallada's roman 'Jeder stirbt für sich allein' (in Nederland verschenen onder de titel ‘Alleen in Berlijn'), waarin de waargebeurde geschiedenis wordt beschreven, een wereldwijde bestseller. De Italiaanse schrijver en Auschwitz-overlevende Primo Levi omschreef de roman als 'het beste boek over het Duitse verzet tegen de nazi's ooit geschreven'.

Let op de sterrencast van dit, eigenlijk maar heel bescheiden opgezet drama.

Bijzonderheden
Boekverfilming
Let op de sterrencast van dit, eigenlijk maar heel bescheiden opgezet drama.