Do 11 mei 2017 20:15  
Wo 15 mrt 2023 20:15  
 

  Poll
  9,10
 
  Regie
  Ted Melfi
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2017
 
  Duur
  127'
 
  Met
  Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kirsten Dunst, Jim Parsons, Mahershala Ali, Aldis Hodge, Glen Powell, Kevin Costner e.v.a.
 

In de jaren '50 van de vorige eeuw probeerden de Russische ruimtevaartorganisatie en de NASA elkaar af te troeven in de zogenoemde 'Space race'. Daarbij ging het toen nog maar om het maken van een ruimteschip dat een baan om de aarde zou kunnen volbrengen en daarna, voor wat Amerika betreft, de uiteindelijke lancering van John Glenn.

Ondanks het feit dat er nog forse barrières bestonden van gender en ras, werkte al een groeiende groep vrouwen voor de NASA. Maar dat het nota bene drie vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst waren die als geen anderen in staat waren om de ingewikkelde wiskundige berekeningen uit te voeren, werd bepaald niet gemakkelijke geaccepteerd.

Hidden figures vertelt het ongelofelijke, maar waargebeurde verhaal van Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson in een prachtig decor van authentieke aankleding, soms aangevuld met de originele beelden uit die tijd.

De film werd genomineerd voor drie Oscars in de categorieën: beste film, beste vrouwelijke bijrol van Octavia Spencer en beste bewerkte scenario, die geen van drieën werden verzilverd.

"In de wrange scènes worden het racisme en het seksisme in het Amerika van de jaren vijftig goed zichtbaar. Een historische film over drie zwarte vrouwen bij NASA, met een vleugje Disney-sentiment." (de Volkskrant)

"Hidden figures pleziert het publiek schaamteloos met humor, fijn acteerwerk, hartverwarmende emoties en een stille triomf." (De Telegraaf)

Bijzonderheden

Vertoning op 15-03-3023: poll buiten mededinging: 9,27
In samenwerking met 'De Pelgrim' ("het inspirerende centrum van aandacht en ontmoeting, bemoediging en naastenliefde, zingeving en reflectie in de H. Bernardus- en de Immanuëlparochie, met een positieve uitstraling naar de plaatselijke samenleving").

Geen pauze, wel een nazit.