Do 25 mei 2017 20:15  
 
 

  Poll
  7,72
 
  Regie
  William Oldroyd
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2016
 
  Duur
  89'
 
  Met
  Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Naomi Ackie, Christopher Fairbank
 

Daar is weer zo'n prachtig kostuumdrama, zoals die eigenlijk alleen in Groot-Brittannië gemaakt worden. Zeker als ook de BBC zich met de productie bemoeit of garant staat voor de nodige financiële middelen.

Ergens op het Engelse platteland in 1865 is Katherine getrouwd met de zoon van een botte fabrieksdirecteur. Het is een liefdeloos huwelijk en met haar schoonfamilie kan ze het evenmin goed vinden, om het maar voorzichtig uit te drukken.

Door een affaire met een jonge arbeider komt ze erachter wat ware liefde kan betekenen en wat een kracht dat kan geven. Want die kracht heeft ze nodig in haar pogingen onafhankelijk te worden in een door mannen gedomineerde wereld.

Speelfilmdebuut van William Oldroyd naar het boek ‘Lady Macbeth uit het district Mtsensk' van Nikolaj Leskov.

'Met zijn vrijgevochten vrouwelijke hoofdpersonage en zwarte personages in bepalende bijrollen wil Oldroyd duidelijk een revisionistische blik op het klassieke kostuumdrama bieden.' (Het Parool)

'Lady Macbeth blinkt uit door de eenvoud waarmee dit drama wordt verteld. De kostuums zijn sober gehouden, evenals de belichting, waardoor het beklemmende leven van Katherine nog harder tot zijn recht komt.' (Algemeen Dagblad)

'Het giftige en sensuele spel geeft uiting aan het verzet van Katherine. Regisseur William Oldroyd blijft ver weg van de keurige kostuumfilmconventies.' (de Volkskrant)