Do 01 jun 2017 20:15  
 
 

  Poll
  7,77
 
  Regie
  Aki Kaurismäki
 
  Land - Jaar
  Finland - 2017
 
  Duur
  98'
 
  Met
  Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Ilkka Koivula, Janne Hyytiäinen e.a.
 

Regisseur Aki Kaurismäki heeft altijd onze warme belangstelling gehad: in 1989 begon dat al met zijn film Ariel, maar later volgden onder meer nog The match factory girl (1990) en Le Havre (2011, score: 7,63, ook een vluchtelingendrama). Nu dan dus The other side of hope. Bijna alles in Kaurismäki’s films is té: de styling, de droge humor, de uitgesproken teksten, de verhaallijnen, de aankleding en de muziek, maar als je daar nou net van houdt(!) ben je vanavond goed af.

Khaled is een jonge Syrische vluchteling die met een kolenschip in Helsinki is beland. Natuurlijk hoopt hij op een betere toekomst en probeert hij daarom politiek asiel aan te vragen.

Wikström heeft genoeg van zijn leven als vertegenwoordiger van herenoverhemden en stropdassen en ook van zijn alcoholische vrouw wil hij af; hij voegt de daad bij het woord. Het geluk lacht hem toe bij een pokeravond en van het gewonnen geld koopt hij een slechtlopend restaurant in een achterafstraatje in Helsinki.

De mannen treffen elkaar en denken wel iets aan elkaar te hebben…

Een van de favorieten voor de Gouden Beer (On body and soul), maar wél de Zilveren Beer voor beste regie op het filmfestival van Berlijn, de Berlinale.

“…trok wederom bekijks toen zijn naam werd genoemd als beste regisseur. De Finse filmmaker, twee dagen eerder in een interview met de Volkskrant vergezeld van volle glazen witte wijn onverstaanbaar orerend over zijn achttiende film, weigerde naar het podium te lopen, liet zijn Zilveren Beer naar zijn stoel brengen en verwarde pardoes Beer en microfoon, voor een mompeldankwoord.” (de Volkskrant)