Do 08 jun 2017 20:15  
 
 

  Poll
  7,81
 
  Regie
  Amanda Kernell
 
  Land - Jaar
  Zweden, Noorwegen, Denemarken - 2016
 
  Duur
  110'
 
  Met
  Hanna Alström, Maj-Doris Rimpi, Anders Berg e.a.
 

Toegegeven: het komt de laatste tijd méér voor dat een van de Scandinavische landen put uit een soms wat minder fraaie geschiedenis om én eerlijk te zijn én een mooie film te realiseren. Bij Sami blood is er zelfs sprake van een gezamenlijk project tussen Zweden, Noorwegen en Denemarken. Dat heeft te maken met het feit dat de Sami, het enige oorspronkelijke en inheemse volk dat Europa kent, in Lapland woont dat zich uitstrekt over het noorden van Scandinavië.

Het thema van de film is de discriminatie die de Sami, de meeste leden leefden van rendieren, ondervonden van de rest van de bevolking. De film speelt in de jaren ’30 van de vorige eeuw en de veertienjarige Elle-Marja droomt van een eerlijker leven en daarvoor moet ze min of meer uitbreken uit haar nomadenfamilie en de banden met haar familie vrijwel volledig doorsnijden. Dat gaat niet vanzelf.

'...een intiem en intelligent portret van een meisje dat vastberaden is haar dromen na te jagen, tegen de klippen op.' (IFFR)

'Sami Blood is het zelfverzekerde maar ook wat keurige debuut van de Samisch-Zweedse regisseur Amanda Kernell.' en 'Haar gezicht, star en vastberaden, kan prachtig openbarsten als ze lacht, dat je alleen daarom al hoopt op een happy end.' (de Volkskrant)