Do 22 jun 2017 20:15  
 
 

  Poll
  6,92
 
  Regie
  Jessica Woodworth, Peter Brosens
 
  Land - Jaar
  België - 2016
 
  Duur
  94'
 
  Met
  Peter van den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt, Bruno Georis e.v.a.
 

Na het zien van de film dachten we dat hij vooral in België succes zou hebben, maar ook in Nederland kunnen we glimlachen om en genieten van het absurde verhaal van een Belgische koning in merkwaardig lastige omstandigheden.

Hij heet Nicolas III en als hij, op nietszeggend staatsbezoek in Istanboel, te horen krijgt dat het Waalse bevolkingsdeel de onafhankelijkheid heeft afgekondigd, wil hij zo snel mogelijk naar huis om het koninkrijk te redden. Maar dan stapelt zich de ene tegenvaller op de andere: het vliegverkeer valt uit, de communicatie met het thuisland gaat ook al fout en de Turkse veiligheidsdiensten zijn het niet eens met het plan om dan maar over land huiswaarts te gaan. Het gezelschap duikt voor hun reis door de Balkan zelfs onder in een groep Bulgaarse zangeressen en daarbij spelen 'bloemetjesjurken' een belangrijke rol.

Opvallend is verder de vormgeving van de film: het verhaal wordt verteld als een 'mockumentary', een nep-documentaire: oud-oorlogscorrespondent Duncan Lloyd filmt – soms ook stiekem – alle perikelen tijdens de reis over een man die aanvankelijk volledig geleefd wordt, maar als het er op aan komt, ook de regie in eigen handen blijkt te kunnen nemen.

'En zo begint hun undercover odyssee doorheen de Balkan, een tocht vol ongewenste situaties, onverwachte ontmoetingen, onvoorziene dilemma's en onverhoopte momenten van vreugde.' (persmap)

'Ja, het is nogal een clichématig Balkan waar heren en dame in pak doorheen reizen, met een zuipende Servische ex-scherpschutter, een Bulgaarse yoghurt-proeverij en Zwarte Zee-zangeressen.' (de Volkskrant)