Do 12 okt 2017 20:15  
 
 

  Poll
  8,55
 
  Regie
  Petra Biondina Volpe
 
  Land - Jaar
  Zwitserland - 2017
 
  Duur
  96'
 
  Met
  Marie Leuenberger, Max Simonischek, Marta Zoffoli, Nicholas Ofczarek, Sofia Helin e.v.a.
 

Het is bijzonder om eens een Zwitserse film aan te kunnen kondigen. Het komt maar zelden voor, dat een film uit dat land de Nederlandse doeken haalt. Die göttliche Ordnung eindigde in Vlissingen op de tweede plaats van de publiekspoll van Film by the Sea met een 4,568 uit 5.

Je kunt je nauwelijks voorstellen dat het in dat land pas in 1971 zo ver was dat vrouwen kiesrecht kregen. En dat er ook nog zoveel strijd om moest worden geleverd, kun je al helemaal niet bedenken. Tóch dus.

Op het platteland kreeg men nauwelijks wat mee van de wereldwijde sociale onrusten in 1968. Nora, haar man en hun twee zonen wonen in een rustig dorpje, waar ogenschijnlijk weinig of niets gebeurt. Maar als de feministische golf ook daar binnensijpelt kiest Nora het vrouwelijke stemrecht uit om voor op te komen. Langzaam maar zeker weet ze andere vrouwen van het dorp achter zich te krijgen, terwijl de mannen argwanend en soms behoorlijk demonstratief tegen zijn.

Zwitserse inzending voor de Oscars.

"Het maakt van het publieksvriendelijke Die göttliche Ordnung een tamme vrouwengeschiedenisles voor de feministen van nu of een goedmoedige terugblik voor de vorige generatie." (de Filmkrant)