Do 24 aug 2017 20:15  
 
 

  Poll
  8,46
 
  Regie
  Emmanuelle Bercot
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2016
 
  Duur
  128'
 
  Met
  Benoît Magimel, Sidse Babett Knudsen e.a.
 

Irène Frachon is een bestaande longarts aan het academisch ziekenhuis van Brest. De film is het verhaal van haar strijd tegen het farmaceutisch bedrijf Servier, dat – aanvankelijk bijna volgens Frachon alleen – schuldig is aan een aantal verdachte sterfgevallen van patiënten die de eetlustremmer Mediator kregen voorgeschreven. Natuurlijk wil Frachon dat het middel onmiddellijk van de markt verdwijnt, maar om dat voor elkaar te krijgen heeft ze een lange en moeizame weg te gaan. Gelukkig krijgt ze de media mee, maar de tegenwerkingen zijn enorm, zelfs onder enkele collega's, mede omdat de financiële belangen groot zijn.

Het is Irène Frachon zelf, die regisseuse Emmanuelle Bercot overhaalde om de film te maken, omdat die er aanvankelijk niet aan durfde te beginnen.

"Daarvoor zorgt de Deense actrice Sidse Babett Knudsen, bekend uit de serie Borgen, die van Frachon een knuffelbare pitbull maakt: koppig, opvliegend en clownesk. De arrogante chicanes van de farmaceuten lijken voor haar doping." (NRC)

Het boek van Frachon: 'Mediator 150 mg' heette oorspronkelijk 'Hoeveel doden?', maar dat werd met een rechtszaak door de fabrikant van het medicijn verboden.