Do 06 nov 2014 20:15  
 
 

  Poll
  7,89
 
  Regie
  Nuri Bilge Ceylan
 
  Land - Jaar
  Turkije - 2014
 
  Duur
  196'
 
  Met
  Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag, Ayberk Pekcan, Serhat Mustafa Kiliç e.a.
 

Maar zelden wordt een film in de pers zo breed zo goed beoordeeld als dat bij Winter Sleep het geval is. Samen met de verworven Gouden Palm in Cannes dit jaar werd het een must voor het filmtheater, ondanks de duur van 196 minuten. Op IMDB, een uitstekende maatstaf voor publieksbeoordelingen, staat de film op een tweede plaats van de top100 van beste films van 2014.

Nadat Aydin is gestopt met zijn acteerwerk, runnen hij en zijn veel jongere vrouw Nihal een hotel in Centraal-Anatolië in het hart van Turkije. Ook zijn pas gescheiden zus Necla werkt mee. Daarnaast verhuurt Nadat nog wat huisjes, maar met de werkzaamheden daaromheen bemoeit hij zich liefst niet.

In de winter is er letterlijk minder ruimte en komen onderlinge meningsverschillen gemakkelijker boven water en bovendien doen zich conflicten voor met een van de huurders.

“Winter Sleep is een meeslepende en gelaagde epische vertelling, met de kleine besloten huisjes als tegenhanger van het uitgestrekte ruige landschap. Hij durft de tijd te nemen met lange scènes die door het sterke acteren en de prachtige dialogen nooit te lang aanvoelen. Het is in essentie een oer-tragedie, maar meesterlijk in het heden gezet. Met deze film laat Ceylan zien één van de meest belangrijke filmmakers van dit moment te zijn." (Moviescene)