Zo 12 nov 2017 11:00  
 
 

  Poll
  8,91
 
  Regie
  James Ivory
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 1992
 
  Duur
  142'
 
  Met
  Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave, Helena Bonham Carter, Emma Thompson e.a.
 

Filmzondag met Howards End.

Op 11 februari 1993 haalden we Howards End voor het eerst naar Oudenbosch en we schreven er toen het volgende over: "E.M. Foster schreef 6 romans en 5 ervan werden tot nu toe verfilmd. Het is de zoveelste - waarschijnlijk perfecte - samenwerking tussen regisseur James Ivory en producent Ismail Merchant.

De zusters Margaret en Helen Schlegel komen in contact met de stijve familie Wilcox. Mevrouw Milcox eert de vriendschap door bij haar overlijden het buitenhuis Howards End na te laten aan Margaret. Meneer en de kinderen Milcox negeren het legaat en daarmee ontstaat een conflict tussen de belanghebbenden."

"Howards End is een stijlvol, scherp portret van het Engeland rond 1910, een strenge standenmaatschappij waar de sociale afkomst de koers van levens bepaalt." (persmap)

"Ivory laat het verhaal zich kalm ontvouwen, met fraai acteerwerk, prachtig camerawerk en een rijke aankleding. Een staaltje klassiek filmmaken dat je nog zelden ziet." (NRC)

De film kreeg indertijd maar liefst negen Oscarnominaties en verzilverde er drie, waaronder die voor beste actrice voor Emma Thompson, die ook een Golden Globe kreeg voor haar rol.

Het Filminstituut EYE liet de film restaureren en digitaliseren naar aanleiding van de 25e verjaardag van de eerste uitbreng op basis van het originele cameranegatief en de magnetische soundtrack en verzorgt nu ook de heruitbreng.

Bijzonderheden

• Met inleiding door Rudi de Boer
• Aangeklede koffie of thee inbegrepen in de prijs
• Afwijkende tijd: 11.00u.