Do 19 okt 2017 20:15  
 
 

  Poll
  8,82
 
  Regie
  Aisling Walsh
 
  Land - Jaar
  Canada - 2016
 
  Duur
  115'
 
  Met
  Sally Hawkins, Ethan Hawke. Kari Matchett e.a.
 

Zoals we dat wel vaker zien, zijn er aan het eind van de film nog wat foto's of korte filmpjes te zien van de echte personen uit de film. Dat is natuurlijk bedoeld om te benadrukken, dat het allemaal echt heeft plaatsgevonden.

Maud Dowley woont nog bij een overbeschermende tante en lijdt aan artritis. Ondanks de tegenwerpingen van haar tante, die denkt dat ze daartoe niet in staat is, wil ze op eigen benen staan en gaan schilderen. Een baantje als huishoudster bij de botte visboer Everett Lewis in het dorp Digby in Nova Scotia, een schiereiland in Canada, moet de eerste stap zijn naar die onafhankelijkheid.

Everett is helemaal niet gewend om ook maar iemand over de vloer te hebben in zijn eenkamerhuisje zonder elektriciteit en stromend water, maar door Nora's positieve kijk op haar eigenlijk maar kleine wereldje prikt ze toch door de afstandelijkheid en norsheid van de man. Zelf schildert ze op alles wat los of vast zit en zo nu en dan verkoopt ze voor een paar dollar zowaar wat werk.

"Hoe waarheidsgetrouw deze rooskleurige versie van hun huwelijk is mag dan door biografen betwist worden, de film kiest radicaal voor geloof in de liefde en dat werkt aanstekelijk." (de Filmkrant)

"Â…zelfs Richard Nixon bestelde ooit een schilderijtje bij de Canadese volkskunstenaar. Blije taferelen schilderde ze, vol vogels, vlinders en poezen. Of landschappen in felle kleuren. Ook haar huisje werd beschilderd, van de muren tot de voordeur en het raam." (de Volkskrant)