Do 09 nov 2017 20:15  
 
 

  Poll
  8,66
 
  Regie
  Stephen Frears
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten - 2017
 
  Duur
  112'
 
  Met
  Judi Dench, Ali Fazal, Michael Gambon, Olivia Williams, Simon Callow, Ruth McCabe, Fenella Woolgar, Adeel Akhtar, Eddie Izzard, Tim Pigott-Smith, Julian Wadham
 

Bijna elk jaar komt regisseur Stephen Frears met een nieuwe film. De veelheid aan genres is bijzonder, al sluit de film van vanavond wel aan bij Florence Foster Jenkins (8,35): de pracht en praal zijn weer uitstekend verzorgd.

Vanwege het gouden jubileum van Koningin Victoria reist Abdul Karim (Munshi) in 1887 van India naar het thuisland. Hij zal de koningin niet anders dan een cadeau aanbieden namens het kolonieland. Bij de viering blijkt er een klik te zijn tussen de ontwapende Indiër en de koningin die het lastig vindt de vele protocolregels in ere te houden. Bepaald niet iedereen is het eens met de steeds warmere band tussen de twee.

"...de aankleding en cinematografie zijn, zoals je van een Stephen Frears-film mag verwachten, werkelijk prachtig. Juist omdat dit verhaal zo onbekend is, voelt het fris en boeiend aan." (Filmtotaal)

"Waargebeurd. Al waarschuwt Frears aan het begin: 'Gebaseerd op ware gebeurtenissen... meestal.' " (VPRO)

Bijzonderheden
Gebaseerd op het boek ‘Victoria & Abdul: The true story of the Queen's closest confidant' van Shrabani Basu.