Do 30 okt 2014 20:15  
 
 

  Poll
  7,89
 
  Regie
  Dietrich Brüggemann
 
  Land - Jaar
  Duitsland - 2014
 
  Duur
  107'
 
  Met
  Lucie Aron, Anna Brüggemann, Michael Kamp, Moritz Knapp, Birge Schade e.a.
 

Ook in de film van vanavond speelt de katholieke kerk een belangrijke rol, maar deze keer veel grimmiger dan vorige week. Toch zal met name de oudere kijker de sfeer goed aanvoelen en wellicht herkenningspunten kunnen aanwijzen.

De 14-jarige Maria komt uit een streng katholiek gezin in een zuid-Duits stadje en (ook) zij neemt haar geloof zeer serieus: zij wil zich volledig toewijden aan Jezus en lijkt daarin zelfs haar rigide moeder te overtreffen. Ze komt dan ook in conflict met de strenge familieregels en het soepeler en wereldser leven op haar school.

Het dramatische verhaal van Maria wordt verteld in veertien scènes, verwijzend naar de veertien kruiswegstaties, waarbij de camera steeds op zijn plaats blijft staan. Dat daarmee druk moet zijn gelegd op de acteurs moet wel zo zijn, maar als kijker voel je dat niet en word je toch gemakkelijk het verhaal ingezogen.

“Zonder te oordelen toont regisseur Dietrich Brüggemann de onmacht van zijn personages, maar ook hun destructieve kracht. De vorm die hij daarvoor koos, versterkt de inhoud: Kreuzweg is radicaal, onbuigzaam en aangrijpend." (de Volkskrant)