Do 04 jan 2018 20:15  
 
 

  Poll
  7,78
 
  Regie
  Vuk Janic
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2017
 
  Duur
  83'
 
  Met
  de familie van Rijthoven, energetisch deskundige Stef Freriks e.a.
 

Korte tijd na de installatie van een melkrobot durven de koeien van de Brabantse, 8e generatieboer Johan van Rijthoven de automatische installatie niet meer in en geven zij om onverklaarbare redenen niet genoeg melk meer. De boer zou zijn bedrijf graag overdoen aan zijn kinderen maar zelfs het voortbestaan van het bedrijf komt in gevaar. We zijn getuige van het conflict dat ontstaat tussen hem en de leverancier en fabrikant van de melkrobot, die volgens van Rijthoven ondeugdelijke apparatuur hebben geleverd, waarbij het zelfs tot een emotionele rechtszaak komt. Ondanks dat alles wil het gezin niet ontbreken bij het carnaval in Casteren, maar of dat echt van harte gaat...

De regelmatig ontroerende documentaire legt bloot hoe op veel boerenbedrijven met enorme bedrijfsliefde wordt gewerkt, maar vaak ook moet worden geknokt voor een eenvoudig belegde boterham, laat staan wanneer er zich problemen voordoen zoals die in de film langskomen.

"Er is veel verborgen leed op het platteland", volgens psychiatrisch verpleegkundige Maria van Genugten. "Boeren praten graag over hun werk, kunnen alles vertellen over het welzijn van hun dieren, maar naar zichzelf kijken ze niet. Tot de nek in de schulden raken boeren sociaal en emotioneel geïsoleerd."

"Een boer boert niet voor zichzelf, maar voor zijn kinderen." (Kees van Schaik, advocaat)