Do 11 jan 2018 20:15  
 
 

  Poll
  7,45
 
  Regie
  Guðmundur Arnar Guðmundsson
 
  Land - Jaar
  IJsland, Denemarken - 2016
 
  Duur
  126'
 
  Met
  Katla Njalddottir, Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Nína Dögg Filippusdóttir, Nanna Kristín Magnúsdóttir, Diljá Valsdóttir, Søren Malling, Jónína Þórdís Karlsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Rán Ragnarsdóttir e.a.
 

Het zal u wel duidelijk zijn dat we de IJslandse film een warm hart toedragen; zo nu en dan komen daar heel bijzondere films vandaan en Heartstone is er weer zo-een.

Wat we van IJsland weten klopt: het landschap is ruig en uitgestrekt en voor jongeren ligt verveling al snel op de loer. Thor en Kristjan zijn twee dikke pre-puberale vrienden in een afgelegen vissersdorp. Ze hangen meestal maar wat rond op de autosloperij en kijken naar sexy beeldkaartjes zoals pubers dat doen. Aan thuis vinden ze weinig aan: Thor is vaak het mikpunt van zijn zussen en Kristjan heeft het met z'n vader aan de stok.

Thor ziet wel iets in Beta en om mee te doen maakt Kristjan werk van Beta's vriendin Hanna. Maar langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Kristjan meer dan vriendschappelijke gevoelens ervaart voor zijn vriend. Een schokkende gebeurtenis zet hun trouwe vriendschap zwaar onder druk.

Op het moment van schrijven is de film nog niet uit in Nederland, maar zijn er al wel wat internationale reacties: "Sterk acteerwerk en visueel krachtig debuut" (Hollywood Reporter), "Gevoelig en oprecht verhaal over vriendschap." (CineEuropa)

"Het regiedebuut van Guðmundur Arnar Guðmundsson, die vrijwel enkel met amateur-acteurs aan de slag ging, is een ode aan de vriendschap en de complexe IJslandse familieverhoudingen waarbij de vrouw een prominente rol inneemt." en "Heartstone zit dicht aan tegen het Britse sociaalrealisme, aangevuld met specifieke elementen van de IJslandse samenleving." (Filmtotaal)