Do 25 jan 2018 20:15  
 
 

  Poll
  6,79
 
  Regie
  Jonas Carpignano
 
  Land - Jaar
  Italië, Frankrijk - 2017
 
  Duur
  118'
 
  Met
  Pio Amato, Koudous Seihon, Damiano Amato, Francesco Pio Amato e.a.
 

In de Zuid-Italiaanse regio Calabrië wonen 4 generaties van de familie Amato op elkaar gepakt in een gammel huisje. Met kleine criminaliteit komt er voldoende brood op de plank, als ze daarbij de plaatselijke maffia maar niet voor de voeten lopen. Als vader en de oudste zoon worden gearresteerd voelt de 14-jarige Pio zich de nieuwe verantwoordelijke man in huis. Pio komt er al snel achter dat een echte man worden ook inhoudt dat hij keuzes moet maken en vraag is of de familie daarbij hard genoeg aan hem trekt...

Met A ciambra (In vorm) keert Jonas Carpignano terug naar de streek waar hij eerder enkele korte films en zijn eerste speelfilm Mediterranea (uit 2015) opnam. In de laatste had Pio Amato (dat is ook zijn echte naam) al een kleine maar onvergetelijke rol. In A ciambra speelt vrijwel de hele familie Amato min of meer zichzelf.

Dit jaar was de film te zien in Cannes op de 'Quinzaine des Réalisateurs' en werd daar onderscheiden met het 'Europa Cinemas Label'. Op het Film Fest Gent werd de film bekroond met de Georges Delerue-prijs voor Beste Muziek van componist Dan Romer en het is de Oscarinzending voor Italië voor Beste Buitenlandse Film 2018.

"Krachtig drama met een fantastische hoofdrol van Pio Amato" (Het Parool), "A ciambra is rauw, meeslepend en overdonderend" (TV Krant), "Prachtig gemaakt alsof je er zelf naast staat" (Martin Scorsese, maar die heeft de film meegeproduceerd).

Bijzonderheden
Muziek: Dan Romert