Do 13 feb 2014 20:15  
 
 

  Poll
  7,86
 
  Regie
  Hany Abu-Assad
 
  Land - Jaar
  Palestina - 2013
 
  Duur
  96'
 
  Met
  Adam Bakri, Samer Bishara, Leem Lubani, Waleed Zuaiter, Ehab Hourani e.a.
 

Abu-Assad is een Nederlands-Palestijns regisseur en zijn voor een Oscar genomineerde Paradise now was ook bij Fanfare te zien (score 8,1). Hij maakte ook het enigszins geflopte Het 14e kippetje en was een van de ‘Zomergasten’ in 2007.

Het is al snel duidelijk dat Omar precies weet hoe hij de bewakers van de scheidingsmuur tussen Israël en Palestina kan ontwijken, als hij aan de andere kant van de muur zijn geheime liefde Nadja en vrienden Tarek en Amjad op wil zoeken. Als die vrienden een daad van verzet plegen tegen het Israëlische leger wordt Omar gearresteerd. Zijn vrijlating vraagt een hoge prijs en het zal hem steeds moeilijker vallen om zijn vrienden trouw te blijven en geloofd te worden door Nadja.

“Hoewel de ontknoping van het drama enigszins gekunsteld aanvoelt, geeft het wel goed de uitzichtloze situatie in het land weer. Na Paradise now laat de filmmaker wederom zien dat er binnen het decennialange conflict tussen Israël en Palestina geen winnaars zijn, en dat denken over grenzen alleen maar ellende lijkt op te leveren. Een deprimerende gedachte, maar het raakt wel." (FilmTotaal.nl)