Do 01 feb 2018 20:15  
 
 

  Poll
  7,88
 
  Regie
  Ildikó Enyedi
 
  Land - Jaar
  Hongarije - 2017
 
  Duur
  116'
 
  Met
  Alexandra Borbély, Géza Morcsányi e.a.
 

De jury van de Berlinale 2017, onder voorzitterschap van onze landgenoot Paul Verhoeven, gaf On body and soul de Gouden Beer, daarbij voorbijgaand aan de grote favoriet The other side of hope (7,77) over een vluchteling in Finland.

De introverte Mária is nog maar net begonnen met werken als de nieuwe kwaliteitscontroleur van een abattoir als het geroddel onder haar collega's al begint. Mária gedraagt zich dan ook opvallend anders. Ze zit tijdens de lunch altijd alleen in stilte, ze neemt haar werk extreem serieus en ze houdt zich strikt aan de regels.

Als haar baas Endre, ook een gesloten persoonlijkheid, als enige voorzichtig toenadering zoekt, leren ze elkaar toch beter kennen en ontdekken ze bij toeval dat ze 's nachts dezelfde dromen hebben. Hun relatie en hun kijk op het leven verandert, als ze overdag die dromen gaan naspelen.

"Een hoogtepunt van dit filmjaar. On body and soul beroert hart én hoofd. Dit is zo'n zeldzame film waar alles klopt. (***** NRC Handelsblad) Gevoelig camerawerk, fraai terughoudende acteerprestaties en een even eigenzinnig als overtuigend verhaal." (**** de Volkskrant)