Do 01 mrt 2018 20:15  
 
 

  Poll
  8,83
 
  Regie
  Joe Wright
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2017
 
  Duur
  125'
 
  Met
  Gary Oldman, Stephen Dillane, Lily James, Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas, e.a.
 

Volledig geloofwaardig zijn de makers van Darkest hour erin geslaagd om een beeld te schetsen van het premierschap van Winston Churchill. Het helpt natuurlijk dat de haast onherkenbare Gary Oldman die rol op zich heeft genomen en grote kans maakt om, na de Golden Globe, ook de Oscar toebedeeld te krijgen als beste acteur.

Hij is nog maar net premier van het Verenigd Koninkrijk en Winston Churchill staat al voor de moeilijke beslissing om samen te werken met nazi-Duitsland en te praten over een vredesverdrag óf te streven naar een onafhankelijke vrijheid van zijn natie.

In West-Europa vallen de Nazi's verschillende landen binnen en in eigen land is de bevolking nog nergens op voorbereid en kan hij ook maar weinig verwachten van de koning. Tot overmaat van ramp rommelt het in zijn eigen partij en spant die zelfs tegen hem samen.

Ook al weten we het eindresultaat, de spanning is groot en onbegrijpelijk is het verloop naar het einde van Churchills carrière.

Ook nog een Oscarnominatie voor beste film; zondag is de uitreiking.

"De vlijmscherpe dialogen zijn een genot en het uitstekende acteerwerk maakt van Darkest hour een meeslepende film. Voortdurend is er het besef dat de Britten op een haar na hadden onderhandeld met de nazi's." (de Volkskrant)