Do 22 mrt 2018 20:15  
 
 

  Poll
  8,51
 
  Regie
  Xavier Legrand
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2017
 
  Duur
  90'
 
  Met
  Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria e.a.
 

Soms verlaat je de filmzaal met een fikse dreun; dat overkomt je bij Jusqu'à la garde. Wanneer beweerd wordt dat de werkelijkheid vaak nog erger is, moet je daar in deze situatie maar niet aan denken.

Onmiddellijk bij de opening van de film wordt het je als kijker al duidelijk: de rechter leest een verklaring voor van Julien, de elfjarige zoon van een net gescheiden echtpaar. Miriam wil graag de volledige voogdij over de jongen, maar de rechter besluit tot een gedeelde, waarna steeds heftiger beschuldigingen over en weer zullen volgen. Dat is niet eens zo'n probleem voor de oudere dochter, die trekt haar eigen plan, maar Julien is ronduit de dupe.

De titel van de film verwijst, net als de Engelse titel Custody, niet alleen naar 'voogdij' maar ook naar 'gevangenschap'.

Eerder in 2013 maakte regisseur-scenarist Xavier Legrand de Oscar-genomineerde korte film Avant que de tout perdre met dezelfde volwassen hoofdrolspelers. In deze film valt natuurlijk ook debutant Thomas Gioria op als de bange en wat stuurse Julien. De film won in Venetië prijzen voor beste regie en beste debuut.