Do 29 mrt 2018 20:15  
 
 

  Poll
  7,66
 
  Regie
  Craig Gillespie
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2017
 
  Duur
  119'
 
  Met
  Margot Robbie, Allison Janney, Sebastian Stan e.a.
 

Biopics hebben soms het probleem dat ze gedwongen zijn om de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Bij I, Tonya leek ons het grootste probleem dat kunstschaatsster Tonya Harding de eerste was die de drievoudige axel sprong. Margot Robbie (met de hulp van digitale technieken?) verricht dus welhaast wonderlijke prestaties met haar rol en werd dan ook genomineerd voor een Oscar voor beste actrice. Net als Allison Janney, maar dan voor beste actrice in een bijrol als de moeder van Tonya, aan wie je onmiddellijk een hekel hebt.

Kunstschaatsster Tonya Harding is een fantastisch talent en ongetwijfeld zal ze deel uitmaken van de selectie voor de Olympische Spelen van 1994. Maar de schaatstop vindt het maar niks dat Tonya van mindere komaf is en zich niet altijd gedraagt zoals dat in de schaatswereld gebruikelijk is.

In hoeverre Harding op de hoogte was en wellicht zelfs initiatiefneemster bij het plan om haar grootste concurrente bij de Spelen Nancy Kerrigan wat aan te doen, zal wel altijd onduidelijk blijven, maar de lezer begrijpt dat er genoeg te vertellen is voor een enerverende film.

"Regisseur Craig Gillespie levert met I, Tonya een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering af." (Persmap)