Do 05 apr 2018 20:15  
 
 

  Poll
  8,76
 
  Regie
  Ziad Doueiri
 
  Land - Jaar
  Frankrijk, Libanon - 2017
 
  Duur
  112'
 
  Met
  Diamand Bou Abboud, Adel Karam, Rita Hayek, Kamel El Basha e.v.a.
 

Op de tweede plaats in de publiekspoll van het IFFR eindigde de voor een Oscar voor beste buitenlandse film genomineerde film van vanavond (4,618 uit 5), net achter The guilty (4,734), die pas tijdens het festival werd aangekocht door Septemberfilm.

Het is niet eens zo'n heel bijzonder gegeven: hoe een klein meningsverschil enorm uit kan groeien, maar in The insult (De belediging) loopt het wel gigantisch uit de hand, vooral omdat politiek en religie samenkomen in het conflict en ook omdat de Libanese burgeroorlog nog steeds voelbaar is.

In Beiroet wordt een wijk opgeknapt en het appartementencomplex van de Libanese christen Toni staat in die wijk. Verantwoordelijk voor de bouwwerkzaamheden is aannemer Yasser, een Palestijnse vluchteling. Er gaat wat fout met de waterafvoer van het balkon en als er een ruzietje ontstaat vallen er verkeerde woorden. Het is dan nog niet te voorzien wat daar verder nog van komen zal, maar zoals hiervoor al opgemerkt: het loopt volledig uit de hand en het leidt zelfs tot ver meer dan maar een gewone rechtszaak.