Do 31 mei 2018 20:15  
 
 

  Poll
  8,13
 
  Regie
  Chloé Zhao
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2017
 
  Duur
  103'
 
  Met
  Brady Jandreau, Lilly Jandreau, Tim Jandreau, Lane Scott e.a.
 

Brady is een uitstekende paardentrainer in de rodeowereld van South Dakota, maar na een val belandt hij in het ziekenhuis. Weer enigszins genezen lukt het hem nauwelijks de geadviseerde rust te nemen, laat staan dat hij zou kunnen accepteren misschien nooit meer als trainer werkzaam te kunnen zijn. Alleen bij zijn verlamde vriend Lane en zijn autistische zusje kan hij zich kwetsbaar opstellen en zijn gevoelige kanten tonen.

"The rider is een emotioneel drama over een jonge cowboy en tegelijkertijd een film die met een documentair-realisme de toeschouwer een blik gunt in de wereld van de Indian cowboys." (persmap)

De film is gemaakt met niet-professionele acteurs. Brady is een echte rodeorijder en ook zijn vader, zusje en verlamde vriend Lane Scott, ooit een beroemde bull-rijder maar verlamd geraakt na een ongeluk met een stier, zijn zichzelf.

De Amerikaans-Chinese regisseur Chloé Zhao ontmoette Brady in het Pine Ridge reservaat en ze wist meteen dat ze met hem een film wilde maken over de unieke cultuur van de Indian cowboys, rechtstreekse afstammelingen van de Sioux-stam.

Op het filmfestival van Cannes werd de film bekroond met de Art Cinema Award en inmiddels is de film op vele internationale festivals in de prijzen gevallen en wordt hij gezien als één van de belangrijkste ontdekkingen van dit jaar.