Do 14 jun 2018 20:15  
 
 

  Poll
  9,46
 
  Regie
  Sahim Omar Kalifa
 
  Land - Jaar
  België - 2017
 
  Duur
  102'
 
  Met
  Feyyaz Duman, Maaike Neuville, Steve Van Nuffel e.a.
 

Een van de belangrijkste films van het Film Fest Gent, want winnaar van de Grand Prix aldaar, was de film die we u in voorpremière voor Nederland voorschotelen. Hij zal pas op 28 juni in ons land worden uitgebracht.

De vrouw van de Koerdische herder Zagros, Havin, wordt door zijn familie beschuldigd van overspel. Havin ontkent, maar slaat toch met hun dochtertje Rayhan en hun nog ongeboren kind op de vlucht vanuit Koerdistan naar België. Zagros is overtuigd van Havins onschuld en reist hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. In Brussel aangekomen gaat Zagros door de bemoeizucht van zijn familie toch twijfelen en komt hij voor de onmogelijke keuze tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie.

Zagros is het indrukwekkende speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa en de film won al vele prijzen waaronder de publieksprijs en de prijs voor beste regie op het Arras Film Festival 2017 en de al eerder genoemde Grand Prix van het Filmfestival van Gent.

"Dat centrale dilemma staat symbool voor de pijnlijke culturele spreidstand waarmee heel wat mensen met een migratie-achtergrond worstelen: die tussen respect voor familie en tradities aan de ene kant, en emancipatie en moderniteit aan de andere kant. Of hoe een verhaal over een schaapherder uit Koerdistan ook heel veel kan zeggen over onze eigen samenleving." (De Morgen)

Bijzonderheden
Voorpremière voor Nederland