Do 23 aug 2018 20:15  
 
 

  Poll
  8,64
 
  Regie
  Erik Poppe
 
  Land - Jaar
  Noorwegen - 2018
 
  Duur
  93'
 
  Met
  Aleksander Holmen, Andrea Berntzen, Solveig Koløen Birkeland, Brede Fristad e.a.
 

Natuurlijk hebben we getwijfeld of we deze titel naar Oudenbosch moesten halen. Maar met de zo nauwkeurig mogelijke weergave van de 72 minuten, die de aanslag op het Noorse eiland Utøya duurde, kan de nagedachtenis aan de slachtoffers in ere worden gehouden. Natuurlijk is de werkelijkheid nóg verschrikkelijker geweest, maar de Noorse regisseur Erik Poppe weet precies hoe ver hij kon gaan, wat ook wel blijkt uit de Kijkwijzer 12+.

Nadat eerder op de dag een bom is afgegaan in Oslo blijkt de dader later zwaarbewapend naar het eiland te zijn gereisd, waar hij de jongeren van een zomerkamp overvalt.

De film werd (vijf keer) in één take opgenomen en dat geeft een extra beklemmend gevoel. We volgen de 18-jarige Kaja, die haar zus is kwijtgeraakt. De film laat zien hoe de jongeren op het eiland voor elkaar zorgen terwijl ze proberen uit te vinden waar de dader zich bevindt en hoe ze hem (of haar of hen) kunnen ontlopen.

"Deze film is zo belangrijk, omdat het laat zien waar rechtsextremisme toe in staat is. Het is haat in zijn ergste vorm en als maatschappij moeten we daar samen een front tegen vormen." (Ingrid Endredrud was 17 toen ze de aanslag overleefde; zij hielp regisseur Poppe bij het schrijven van het verhaal)