Do 20 sep 2018 20:15  
 
 

  Poll
  8,48
 
  Regie
  Gustav Möller
 
  Land - Jaar
  Denemarken - 2018
 
  Duur
  85'
 
  Met
  Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Johan Olsen e.a.
 

Eerst maar opmerken dat The guilty eerder dit jaar de hoogste publiekswaardering (4,734 uit 5) kreeg bij het filmfestival van Rotterdam. "Winnaar IFFR Audience Award en IFFR Youth Jury Award 2018." Distributeur Septemberfilm koos er voor om bij uitbreng de originele Deense titel vast te houden. Ook goed.

De hele film speelt zich in realtime af in de meldkamer van een alarmcentrale ergens in Denemarken en Asger Holms (noodgedwongen) dienst zit er bijna op. Dan krijgt hij een 112-noodoproep binnen van een naar eigen zeggen ontvoerde vrouw. De oproep lijkt serieus en wanneer de verbinding plotseling wordt verbroken begint de zoektocht naar de vrouw en haar ontvoerder(s). Het enige hulpmiddel dat Asger heeft is de telefoon, maar ook daar is veel mee te achterhalen en al snel lijkt het misdrijf veel groter dan in eerste instantie gedacht.

"De scenarist, regisseur, producent, cameraman en editor van The guilty studeerden drie jaar geleden samen af en werkten als vriendengroep aan hun eerste avondvullende productie." (Trouw)

"Als kijker sta je zo in de schoenen van Asger, die niets meer weet dan wat hij hoort, en die soms bange minuten moet afwachten om te weten wat er gaande is op de plek van het delict. Die auditieve suggestie is niet zelden zeer zenuwslopend." (De Morgen)


Bijzonderheden
7 september t/m 6 oktober: Halderbergse Cultuurmaand. Thema 'In Europa' .