Do 18 okt 2018 20:15  
 
 

  Poll
  8,62
 
  Regie
  Spike Lee
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2018
 
  Duur
  135'
 
  Met
  Adam Driver, John David Washington, Laura Harrier, Topher Grace e.v.a.
 

Als het niet waargebeurd zou zijn, zou je het verhaal nauwelijks kunnen geloven: de Afro-Amerikaanse politieman Ron Stallworth, nota bene de eerste gekleurde in het korps van Colorado Springs, die infiltreert bij de racistische Ku Klux Klan. Het gebeurde allemaal in de jaren '70 van de vorige eeuw. Zelf legt hij telefonisch contact en zijn witte, en ook nog joodse collega Flip Zimmerman gaat naar de bijeenkomsten. Op die manier konden zij de plannen van de toen nog ondergronds werkende KKK om de macht van de stad over te nemen tegenwerken.

Lee vond dat de film 'óók leuk' moest zijn én dat verbanden zouden worden gelegd met de huidige situatie in Amerika. Allemaal gelukt. Met name de laatste minuten van de film blijven je bij, maar let ook op verwijzingen elders in de film.

"Allengs wordt de toon serieuzer. Dat begint met de introductie van een racistische politieagent en eindigt met een bloedstollende parallelmontage tussen een White Power- en een Black Power-bijeenkomst; het kloppende hart van de film." (NRC)