Do 22 nov 2018 20:15  
 
 

  Poll
  9,15
 
  Regie
  Maria Peters
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2018
 
  Duur
  137'
 
  Met
  Christanne de Bruijn, Annet Malherbe, Raymond Thiry, Gijs Scholten van Aschat e.a.
 

Opnieuw is de hele familie Schram ingeschakeld bij de productie van een film. De regie is in handen van Maria Peters (Sonny boy 9,08), de productie werd verricht door Dave Schram, de muziek is van hun zoon Quinten en ook dochter Tessa stond op de aftiteling. De film is op waargebeurde feiten gebaseerd.

Als kind is de nu 24 jarige Antonia Brico met haar ouders naar Amerika geëmigreerd en zij wil dirigent worden. Maar we schrijven 1926 en haar ambities worden met hoon aangehoord. Ze reist af naar haar thuisland om er de beroemde dirigent Willem Mengelberg te vragen om haar dirigeerlessen te geven. Die stuurt haar door naar de Rijksacademie voor muziek in Berlijn, al verwacht hij er niets van. Maar dan blijken toch haar bijzondere talenten: zij zal als eerste vrouwelijk dirigent het beroemde Berlijns Philharmonisch Orkest dirigeren.

Opmerkelijk feit: dit jaar benoemde het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chefdirigent: Karina Canellakis.

"…de sterkste scènes zijn die waarin Brico het ene na het andere obstakel overwint; de manier waarop zij als vrouw een voet tussen de deur weet te wurmen. Ze slaat handtastelijke mannen van zich af, blijft standvastig. Peters haalt met haar film zo niet alleen een interessante vrouw uit de vergetelheid, maar kiest in tijden van #MeToo en discussies over het glazen plafond een in de kern juiste film op het juiste moment." (de Volkskrant)