Wo 21 nov 2018 20:00  
 
 

  Poll
  8,27
 
  Regie
  Annet Betsalel
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2015
 
  Duur
  96'
 
  Met
  Santiago Ziesmer, Bea Blattmann, Carry van Dam e.v.a.
 

Op verzoek van en in samenwerking met het West-Brabantarchief vertonen we deze documentaire in het kader van de Henri Mastboom lezingencyclus. Dit jaar is er daarbij gekozen voor het thema 'Opstand!', dat dit jaar ook het thema is van de Maand van de Geschiedenis.

In de archieven van de Joodse Gemeente Bussum werd het verhaal gevonden over de twee jonge Wehrmachtsoldaten Johannes Gerhardt en Werner Klemke, die met gevaar voor eigen leven onder meer de Joodse familie van Perlstein redden door papieren voor hen te vervalsen.

Klemke's tekeningen over zijn oorlogsbelevenissen vormen de rode draad van deze ontroerende documentaire. Ook West-Brabantse dorpen werden aangetroffen tussen zijn tekeningen en dat was een goede aanleiding om de documentaire te vertonen.

Annet Betsalel werd geboren in Den Haag en voltooide haar BA Linguistics and Jewish History aan de Bar Ilan University in Israƫl. Ze was directeur van de Joodse Omroep en vertegenwoordiger van andere religieuze omroepen. Sinds 2009 werkt ze als een onafhankelijke filmmaker en is ze betrokken bij regionale interreligieuze initiatieven, onder meer op het documentaire- en festivalterrein van het Filmhuis Bussum.
Bijzonderheden

Op verzoek van het West-Brabantarchief verzorgen we de vertoning van Treffpunkt Erasmus in het kader van de Henri Mastboom lezingencyclus. De toegang is gratis en de inleiding wordt verzorgd door de regisseur van de documentaire.

Documentaire

  Website: www.treffpunkterasmus.nl

Aangepaste tijd vertoning: 20.00u