Do 10 jan 2019 20:15  
 
 

  Poll
  8,51
 
  Regie
  Pernille Fischer Christensen
 
  Land - Jaar
  Zweden - 2018
 
  Duur
  123'
 
  Met
  Alba August, Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Maria Bonnevie e.a.
 

Er zijn in de westerse wereld maar weinig mensen die Astrid Lindgren níet kennen. Wat de meesten niet weten is hoe het komt dat de gevierde schrijfster zich zo in het bijzonder kon inzetten voor kinderliteratuur. Dat wordt in Becoming Astrid duidelijk gemaakt. Het is prettig dat het een Zweedse regisseur is geweest die dat verhaal heeft opgepakt, de taal is een meerwaarde voor de film.

Al jong krijgt Astrid Lindgren een baantje bij de lokale krant en al snel een relatie met de veel oudere hoofdredacteur. Al op 18-jarige leeftijd raakt ze zwanger en in de jaren 20 van de vorige eeuw is het gebruikelijk de baby af te staan aan een stiefmoeder. Gelukkig kan ze de jongen nog wel zo nu en dan bezoeken, maar een echte moeder kan ze níet zijn.

"Becoming Astrid is een aangrijpend, tamelijk zwaar drama over een ijzersterke vrouw die al heel jong heel snel volwassen moet worden. De daadkracht van haar latere personages is voortdurend in de jonge Astrid aanwezig, maar voor hun opgewekte levenslust is in haar eigen leven geen plaats." (de Volkskant)