Do 28 feb 2019 20:15  
 
 

  Poll
  6,56
 
  Regie
  Yorgos Lanthimos
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten - 2018
 
  Duur
  120'
 
  Met
  Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Mark Gatiss e.a.
 

De film van vanavond is dan wel wat we gebruikelijk een kostuumdrama noemen, maar als de Griek Lanthimos de regisseur is, moet je oppassen. Lanthimos zette de Griekse film op de wereldkaart met Dogtooth, The killing of a sacred deer en The lobster, die we niet op de Fanfareagenda durfden zetten. Dan is The favourite wel wat ‘gemakkelijker' te programmeren, maar sta open voor een wat ongebruikelijke aanpak.

Ondanks de oorlog met Frankrijk aan het begin van de 18e eeuw kunnen aan het Engelse hof de eendenraces gewoon doorgaan. Omdat koningin Anne een erg zwakke gezondheid heeft, wordt zij verzorgd door haar vriendin Lady Sarah, die en passant ook de dienst uitmaakt aan het hof en bij het besturen van het land.

Dan dient zich de nieuwe werkneemster Abigail aan en Sarah is onder de indruk. Door die aandacht wordt het voor Abigail mogelijk om weer opgenomen te worden in de aristocratische kringen en die kans grijpt ze aan; ze raakt zelf bevriend met de koningin "en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen." (persmap)

Van de vijf Golden Globe-nominaties, waaronder die voor beste film, werd alleen die van Olivia Colman voor beste actrice verzilverd. In Venetië won de film de juryprijs en werd Colman eveneens uitgeroepen tot beste actrice.