Do 23 jan 2014 20:15  
 
 

  Poll
  7,54
 
  Regie
  Menno Meyjes
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2013
 
  Duur
  87'
 
  Met
  Reinout Bussemaker, Kim van Kooten, Daan Schuurmans, Thekla Reuten, Jacob Derwig
 

Lezers vergelijken bij een verfilming onmiddellijk boek en film. Dat levert altijd een (kleine) frustratie op, omdat wat zich in het hoofd heeft gevormd, er in de film altijd net wat anders uitziet. Maar als je daar een beetje overheen wilt stappen, kun je natuurlijk ook twee afzonderlijke cultuuruitingen beoordelen. Kijkt u zó naar de verfilming van de (met in totaal in 37 landen al meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren) succesroman van Herman Koch.

Omdat hun kinderen iets vreselijks hebben uitgehaald, komen de respectievelijke ouders in een chique restaurant bij elkaar om te bezien wat er te doen staat. Aanvankelijk praten ze er wat omheen, maar door middel van tussenshots wordt het ook de kijker steeds duidelijker wat er is gebeurd en dat dat niet onbesproken en ongestraft kán blijven.

“Met subtiele camerastandpunten en goed gekozen shots weet Meyjes de gespannen verhoudingen vlijmscherp te treffen. (..) Menno Meyjes kiest voor een einde dat misschien niet iedereen zal waarderen, maar dat wel getuigt van een moedig vakmanschap." (AD)

Cate Blanchett is voornemens om van Het diner een Engels gesproken remake te regisseren.

Bijzonderheden
Update op verfilming door Cate Blanchett
(mrt 2015)