Do 04 apr 2019 20:15  
 
 

  Poll
  8,02
 
  Regie
  Barry Jenkins
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2018
 
  Duur
  120'
 
  Met
  KiKi Layne, Stephan James, Regina King, Colman Domingo e.a.
 

De veel gelouterde regisseur van Oscarwinnaar Moonlight (8,53) baseerde zich voor zijn nieuwe film op het gelijknamige boek van James Baldwin. If Beale Street could talk speelt zich af aan het begin van de jaren 70 in Harlem, New York.

Winkelbediende Clementine 'Tish' Rivers en beeldhouwer Alonzo 'Fonny' Hunt in Harlem zijn al jaren bevriend en als zij respectievelijk 19 en 22 zijn, besluiten zij eindelijk om definitief voor elkaar te kiezen. Maar als Fonny valselijk wordt beschuldigd van een verkrachting en in de gevangenis belandt en Tish er achter komt dat ze zwanger is moeten zij er, samen met haar familie, alles aan doen om Fonny's onschuld te bewijzen.

James Baldwin ziet Beale Street in Memphis als een symbool voor alle zwarte Amerikaanse wijken waar geworsteld werd (en wordt) met racisme. Over de schrijver maakte Raoul Peck twee jaar geleden de indrukwekkende documentaire I am not your negro, waardoor de auteur weer veel in de belangstelling kwam te staan.

"If Beale Street could talk is een esthetisch bedwelmende ode aan de liefde, maar ook aan een systematisch onderdrukte bevolkingsgroep." (De Morgen)

"Ik wil iets zeggen met mijn werk, iets waarheidsgetrouws of authentieks. Als ik zou werken uit woede, zou dat mijn films beïnvloeden. Verbittering zou de liefde in If Beale Street could talk kapotmaken. Dan had ik die schitterende romance nooit recht kunnen doen." (Jenkins in de Volkskrant)

Bijzonderheden
Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor Regina King!