Do 02 mei 2019 20:15  
 
 

  Poll
  8,78
 
  Regie
  François Ozon
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2019
 
  Duur
  137'
 
  Met
  Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud e.a.
 

Actueler kun je het nauwelijks bedenken: regisseur François Ozon koos zelfs voor een verhaal, dat op dit moment nog niet afgelopen is.

Als Alexandre, die een rustig gezinsleven leidt in Lyon, erachter komt dat een priester, de werkelijk bestaande Bernard Preynat die hem in zijn jeugd heeft misbruikt, enkele tientallen jaren later nog steeds met kinderen werkt, laat hij het er niet bij zitten. Hij zal eindelijk in staat zijn om over het misbruik te praten en hij gaat daarom op zoek naar andere slachtoffers om samen met hen een groep te vormen, het misbruik bekend te maken en de priester Preynat, diens kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon, en zo nodig het instituut van de katholieke kerk aan te klagen. Al snel blijkt dat het misbruik tot in de hoogste gelederen van de kerk is verzwegen én het veelomvattender is dan ze in eerste instantie vermoedden. Het zal hun levens zwaar onder druk zetten.

Ozon maakte de film grotendeels in het geheim omdat hij de namen van de slachtoffers fingeerde maar die van de aangeklaagden meenam uit de werkelijkheid en hij niet wilde dat de daders van zijn voornemen wisten. Bernard Preynat heeft geprobeerd om vertoning van de film tegen te houden tot na zijn rechtszaak later dit jaar, maar dat is dus niet gelukt.

Grâce à Dieu won op het filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer (de Grote Juryprijs), zeker ook vanwege het belangrijke onderwerp dat werd aangesneden.

"Inhoudelijk is het toch juist Ozons onbeholpenheid die hem voor eens zo ontroerend maakt: in het licht van deze pijnlijke actualiteiten verstomt zelfs zijn (gebruikelijke, Red.) ironie." (de Filmkrant)

"Zijn film, die vooral is opgebouwd uit woorden en vrij procedureel aandoet, is een studie van slachtoffers die met hun verhalen naar buiten komen, hoe moeilijk dat ook is, ook voor de omgeving." (Trouw)