Do 06 jun 2019 20:15  
 
 

  Poll
  7,19
 
  Regie
  Aleksey Fedorchenko
 
  Land - Jaar
  Rusland - 2018
 
  Duur
  75'
 
  Met
  Sergey Fedorov, Marta Kozlova, Ilya Belov e.a.
 

Het is tijd voor een van onze toppers van het IFFR, waar de film in aanwezigheid van de regisseur in wereldpremière ging; geen 'gemakkelijke' film, maar diepontroerend, mede omdat die gebaseerd is op een waargebeurde geschiedenis, een verhaal dat zich (opnieuw) afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en deze keer in Oekraïne.

Uit een laag zwarte aarde komt langzaam een Joods meisje, de zesjarige Anna, tevoorschijn. Ze blijkt in een massagraf te liggen. Als ze zich heeft bevrijd, denkt ze te kunnen schuilen bij een boerenechtpaar, maar dat brengt haar naar een door de nazi's bezet schoolgebouw, waar ze achter een grote open haard een schuilplekje weet in te richten. Door de loslopende hond kan ze niet meer naar buiten en vanuit haar schuilplek kan ze de gebeurtenissen enigszins volgen. Alleen 's nachts kan ze haar schuilplaats verlaten en moet ze in andere ruimtes op zoek naar wat te eten en drinken, door anderen achtergelaten, om in leven te kunnen blijven. Voortdurend moet ze waakzaam zijn om niet ontdekt te worden. De herinneringen aan haar familie helpen haar te overleven.

Winnaar van de 'Nika' (dé Russische filmprijs) voor beste film en voor beste actrice.

"Deze ode aan de veerkracht en vindingrijkheid van een kind wordt volledig gedragen door de fenomenale kindactrice Marta Kozlova" en "In al hun gruwelijkheid zijn de beelden van een grote schoonheid. Ingetogen en empathisch vertelt regisseur Aleksei Fedorchenko het waargebeurde verhaal van de zesjarige Anna." (persmap)

"Naar Anna's vindingrijkheid en veerkracht – af en toe misschien ongeloofwaardig voor een 6-jarige – blijf je ademloos kijken." (de Volkskrant)