Do 20 jun 2019 20:15  
 
 

  Poll
  8,55
 
  Regie
  Zhang Yimou
 
  Land - Jaar
  China - 2018
 
  Duur
  116'
 
  Met
  Chao Deng, Li Sun, Ryan Zheng e.a.
 

Als u bij de naam van de regisseur Zhang Yimou, een van de leden van de zogeheten 'Vijfde generatie' weemoedig terugdenkt aan Het rode korenveld, Ju dou of Raise the red lantern, meestal met Gong Li, dan moet u weten dat hij later ook meerdere historische martial artfilms maakte. Groot, bombastisch, spectaculair met weinig subtiliteiten. U bent gewaarschuwd, want we willen u zo'n film ook eens voorzetten.

Het verhaal is eenvoudig en eigenlijk van minder belang, omdat de vormgeving er bepaald wel toe doet, maar toch: De Koning van Pei en zijn volk leven in ballingschap nadat ze zijn verdreven uit de stad Jing. De koning kan het verlies van de stad maar moeilijk verkroppen en richt zijn woede op de belangrijkste generaal. Wat hij niet weet is dat die generaal in het geheim aan een plan werkt om de stad te heroveren met behulp van een dubbelganger, de 'shadow' uit de titel. De machtsstrijd loopt steeds verder op en eindigt in een bloedstollende climax...

"Met zijn diepe zwart-wittinten is de film duidelijk geïnspireerd door de klassieke Chinese schildertechniek met gewassen inkt en een nieuw hoogtepunt uit het rijke oeuvre van de Chinese grootmeester." (persmap)

"Het historische martial arts-drama Shadow is een nieuw hoogtepunt. De machtsstrijd en het bedrog zijn gedompeld in constante regen en een grauw kleurenpalet waarin zelfs het bloed grijs lijkt." (IFFR)