Do 13 jun 2019 20:15  
 
 

  Poll
  7,89
 
  Regie
  Neil Jordan
 
  Land - Jaar
  Ierland, Verenigde Staten - 2018
 
  Duur
  98'
 
  Met
  Chloë Grace Moretz, Isabelle Huppert e.a.
 

In 1993 had regisseur Neil Jordan een enorme filmtheaterhit met The crying game waarvoor hij een Oscar voor beste originele scenario won én een Bafta voor beste film. Met Interview with the vampire sprak hij het grote publiek aan. Met Greta van vanavond zal hij die successen wellicht niet evenaren, maar zijn kwaliteiten voor het thrillergenre laat hij duidelijk zien. Hij wist de Franse Isabelle Huppert te strikken voor de rol van Greta, die voor die rol trouwens perfect gekozen is.

Serveerster Frances vindt in de metro in New York een chique damestas en anders dan haar vriendin Erica zou doen, brengt ze die terug naar de rechtmatige eigenares: de oudere weduwe Greta, pianolerares en 'Frans' van oorsprong. Aanvankelijk staat ze toe dat er een soort van vriendschap ontstaat tussen hen, maar allengs neemt Greta het heft in handen en als Frances het contact wil verbreken lukt niet omdat Greta psychopathische trekjes begint te vertonen…

De producenten van Greta zijn dezelfden als van onder andere Inglourious Basterds en Good Will Hunting.

"De lol van de film zit 'm in de ietwat droogkomische uitvoering en wonderlijke combinatie van actrices. Moretz, de wat dromerige oer-Amerikaanse ex-kindster (Kick-Ass, Hugo) tegenover de 66-jarige Franse steractrice, die zich uitleeft in de almaar minder verborgen maniakale trekjes van de excentrieke Greta. Niemand kan zo knap een fractie van een seconde haar blik bevriezen als Huppert. Eerder geestig dan eng is dat. Maar soms hoeft een thriller ook niet eng te zijn." (de Volkskrant)