Do 05 sep 2019 20:15  
 
 

  Poll
  7,52
 
  Regie
  Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
 
  Land - Jaar
  BelgiĆ« - 2019
 
  Duur
  84'
 
  Met
  Idir Ben Addi, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Olivier Bonnaud e.a.
 

De vorige film die we van de gebroeders Dardenne vertoonden was La fille inconnu (8,07) uit 2016. Maar ook Deux jours, une nuit (7,71 in 2014), L'enfant (7,68 uit 2006) en Le fils (7,42 uit 2008) waren bij Fanfare te zien. We mogen ons dus fans noemen en we zien ook bij ons publiek een stijgende waardering voor hun films.

De 13-jarige Ahmed radicaliseert, dat is duidelijk wanneer hij zich fanatiek gelovig gedraagt. Dat tot groot ongenoegen van zijn omgeving waar zijn gedrag tot wanhoop leidt, omdat die de jongen niet meer herkent: zijn moeder weet zich geen raad met de ruzies die ontstaan met haar, zijn zussen en Ahmed. Zijn leraren maken zich grote zorgen vanwege de extremistische interpretaties van de Koran.

Dan loopt het uit de hand.........

"De waaromvraag laten Jean-Pierre en Luc Dardenne links liggen. Ahmeds radicalisering is een feit wanneer de film begint: het gaat de Dardennes om het pad dat hij vanaf daar aflegt." (De Morgen)

"Hij wordt omringd door immens geduldige, goeiige mensen. Staan ze symbool voor de open westerse samenleving? De filmers doen geen politieke uitspraken. Ze lijken eerder te accepteren dat ze niet in het jonge hoofd van Ahmed kunnen doordringen." (Trouw)