Do 14 nov 2019 20:15  
 
 

  Poll
  7,10
 
  Regie
  Halina Reijn
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2019
 
  Duur
  98'
 
  Met
  Carice van Houten, Marwan Kenzari e.a.
 

Natuurlijk hebben we veel respect voor de succesvolle samenwerking tussen (eigenlijk) actrices Halina Reijn en Carice van Houten, die verantwoordelijk zijn voor het succes van Instinct. De eerste debuteert als regisseur, de tweede als producent én zij speelt ook een van de hoofdrollen. Hun vriendschap is medebepalend geweest voor het resultaat. Het succes maakt nieuwgierig naar hun tiendelige televisieserie Red light die eerdaags te zien zal zijn.

Psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een tbs-kliniek en neemt Idris aan ter behandeling. Die zedendelinquent staat op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam heeft er alle vertrouwen in dat dat goed zal gaan, maar Nicoline is daar bepaald niet van overtuigd.

Dan ontstaat een verraderlijk machtsspel tussen Idris en Nicoline, die daar ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film, al is dat wel hoog gegrepen.

"Van Houten en Kenzari (speelt Idris, red.) zijn uitzonderlijk begaafde acteurs. Reijn weet in Instinct het beste uit hen te halen. Van Houten durft haar emoties ruim baan te geven, vooral in de ontknoping van de film, zoals ze voor een regisseur die haar niet zo na staat vermoedelijk niet snel zal doen." (NRC)