Do 16 jan 2020 20:15  
 
 

  Poll
  6,42
 
  Regie
  Corneliu Porumboiu
 
  Land - Jaar
  Roemenië - 2019
 
  Duur
  98'
 
  Met
  Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar e.v.a.
 

Al twee keer eerder deden we mee met de IFFR-previewtour: een film uit het programma van het Rotterdamse filmfestival wordt, ruim voor het festival plaatsvindt, aangeboden aan de filmtheaters die het aandurven. Ook wij hebben The whistlers nog níet gezien, maar vanwege de eerdere ervaringen (Sweet country, 8,12 in 2018 en Capharnaüm, 9,26 in 2019), durven we het wel aan.

We citeren de persmap: De Roemeense politieagent Cristi is in Boekarest informant voor de lokale maffia. Er wordt een complot gesmeed om de corrupte zakenman Zsolt uit de gevangenis te bevrijden. Om zonder risico met zijn handlangers te kunnen communiceren vertrekt hij naar het bergachtige Canarische eiland La Gomera om daar te worden onderwezen in de inheemse fluittaal 'El silbo Gomero', een taal die daar van oudsher door de lokale bevolking wordt gebruikt om over grote afstanden berichten te kunnen doorgeven. Samen met femme fatale Gilda moet hij proberen onder de radar te blijven en te laveren tussen verraad en bedrog.

The whistlers ging in Cannes in wereldpremière en het is de Roemeense inzending voor een Oscar voor beste buitenlandse film.

Bijzonderheden
IFFR-previewtour 2020: de titel is bekend!