Do 06 feb 2020 20:15  
 
 

  Poll
  8,76
 
  Regie
  Tyler Nilson, Michael Schwartz
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2019
 
  Duur
  93'
 
  Met
  Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen, Thomas Haden Church, Bruce Dern e.a.
 

Soms is het maar een 'kleine' film, omdat de makers er echt niet zeker van kunnen zijn dat het grote publiek warmloopt voor een film met een hoofdrol voor een jongen met het syndroom van Down. Toch weten Tyler Nilson en Michael Schwartz, die samen het scenario schreven speciaal bedoeld voor hun protegé Zack Gottsagen én de film regisseerden, flink uit te pakken.

De wees Zak heeft maar één droom: hij wil een professionele worstelaar worden. Dat zit er niet in, omdat hij een verstandelijk beperking heeft en noodgedwongen nota bene vanwege plaatsgebrek elders in een bejaardenhuis wordt opgevangen. Toch loopt hij weg uit het tehuis op zoek naar de sportschool van zijn grote worstelheld Salt Water Redneck. Gelukkig komt hij Tyler tegen, die ook op de vlucht blijkt te zijn voor een paar vissers wiens spullen hij in de fik stak. Samen gaan ze op stap, aanvankelijk nog achtervolgd door de lieve Eleanor van het tehuis, totdat die zich aansluit bij het vluchtgroepje.

The peanut butter falcon won de publieksprijs, eigenlijk altijd de belangrijkste prijs, op het festival South by Southwest.

"Het knappe is dat de hartverwarmende film nooit sentimenteel wordt. Dat is grotendeels te danken aan de vastberaden Zak, maar ook aan de geplaagde LaBeouf. Zijn imago als lastpak - tijdens de opnames werd hij gearresteerd voor openbare dronkenschap - voegt een extra laag toe aan een toch al gelaagde rol." (NRC)