Do 13 feb 2020 20:15  
 
 

  Poll
  8,31
 
  Regie
  Joon-Ho Bong
 
  Land - Jaar
  Zuid-Korea - 2019
 
  Duur
  131'
 
  Met
  Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, So-dam Park, Yeo-jeong Jo, Woo-sik Choi e.a.
 

De film van vanavond werd overladen door eerbetoon dat begon met de Gouden Palm. In Nederland was er de vijfsterrenregen in bijna alle kranten en daarna volgde nog de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. Ook bij de Critics' Choice Awards was Parasite de grote winnaar.

Toch is het Zuid-Koreaanse Parasite geen 'gemakkelijke' film, al wordt hij "een grappige en messcherpe zwarte komedie" (NRC) of "tragikomisch" (de Filmkrant) genoemd. Duidelijk is wel dat je de film gezien moet hebben.

Het gezin van Ki-taek leeft in een klein hokje, haast ónder de grond, waar ze een paar centen verdienen met het vouwen van pizzadozen. Internet pikken ze soms net op van buiten en dat is nog maar één van die dingen.

Als ze de rijke familie Park ontdekken zien ze daar al snel mogelijkheden om van dat luxe bestaan mee te profiteren. Zoon Ki-woo kan wel bijles Engels geven, dochter Ki-jeong speelt de kunstdocent en vader wordt chauffeur. Langzaam maar zeker dringen ze binnen in het wereldje waar ze aanvankelijk nauwelijks weet van hadden. Dat loopt behoorlijk uit de hand...