Do 20 feb 2020 20:15  
 
 

  Poll
  9,14
 
  Regie
  Waad al-Kateab, Edward Watts
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2019
 
  Duur
  100'
 
  Met
  Hamza Al-Khateab (Zichzelf), Sama Al-Khateab (Zichzelf)
 

Steeds vaker worden documentaires in onze programmering opgenomen; een must, omdat ze zo urgent zijn. Zeker wanneer het drama waarover verteld wordt nog niet voorbij is...

For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en de film biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. De documentaire van de Syrische filmmaker en journalist Waad al-Kateab en regisseur Edward Watts won in Cannes de prijs voor beste documentaire.

Middenin de Syrische burgeroorlog worden de jonge dokter Hamza en de journalist Waad al-Kateab verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby, die ze Sama noemen.

Waad al-Kateab legt alle dagelijkse beslommeringen en gebeurtenissen van haar familie en haar stad vast. Hamza probeert zo goed en zo kwaad als het gaat het door hem opgezette noodhospitaaltje gaande te houden tot het ook getroffen wordt door de bombardementen.

Het jonge gezin zal móeten kiezen: vluchten voor de veiligheid van hun dochtertje Sama óf blijven om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen met de nodige risico's van dien.

Bijzonderheden
Oscarnominatie voor beste documentaire, net als Honeyland trouwens, eerder bij Fanfare te zien.