Do 05 mrt 2020 20:15  
 
 

  Poll
  8,88
 
  Regie
  Sam Mendes
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten - 2019
 
  Duur
  119'
 
  Met
  George MacKay, Claire Duburcq, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden, Colin Firth, Benedict Cumberbatch e.v.a.
 

Regisseur Sam Mendes begon in 1998 als theaterregisseur met de musical Cabaret. Een jaar later maakte hij de overstap naar film met American Beauty die we in 2000 naar Oudenbosch haalden. Zijn James Bondhit Skyfall (8,28) vertoonden we in 2015 op een 'Filmzondag' waarop we gezamenlijk ook een bezoek brachten aan de Kunsthal in Rotterdam, waar een Bondexpositie was ingericht.

Opvallend is de keuze van de Eerste Wereldoorlog als onderwerp van een film anno nu. Met een eenvoudig verhaal wordt wel duidelijk gemaakt wat een verschrikkingen in die 'man to man'-strijd plaatsvonden.

De film is gebaseerd op de verhalen van grootvader Alfred van de regisseur, die pas zestien was toen hij zich aanmeldde bij het leger en vaak als boodschapper werd gekozen omdat hij zo klein was.

Twee Britse soldaten, Schofield en Blake krijgen de opdracht om, via vijandelijk gebied, het bericht door te geven aan de frontlinies een paar kilometer verderop, dat een geplande aanval níet door moet gaan omdat de Duitsers een hinderlaag hebben voorbereid. Dat zou het leven redden van honderden soldaten, waaronder de broer van Blake.

De film is opgenomen als ware het één take en hóe dat precies is gedaan is fantastisch weggewerkt; het betrekt je wel op een bijzondere manier bij het verhaal en hij moet daarom natuurlijk zonder pauze vertoond worden.

Bijzonderheden
Kijk ook eens achter de schermen: hoe is 1917 gemaakt? Te zien in deze video.