Do 11 jun 2020 20:15  
Di 16 jun 2020 20:15  
 

  Poll
  9,17
 
  Regie
  Nora Fingscheidt
 
  Land - Jaar
  Duitsland - 2019
 
  Duur
  119'
 
  Met
  Albrecht Schuch, Helena Zengel e.a.
 

'System crasher' of eigenlijk 'systemsprenger' is de onofficiële naam die gegeven wordt aan kinderen die door de mazen slippen van het net van de Kinderbescherming.

Benni van negen is er zo een; door een jeugdtrauma krijgt zij regelmatig paniekaanvallen en vertoont zij agressief gedrag. Haar alleenstaande moeder kan dat niet meer aan en daarom wordt de zorg voor het meisje overgedragen aan diverse zorginstellingen. Maatschappelijk werkster mevrouw Bafané probeert haar onder te brengen bij verschillende pleeggezinnen, maar dat loopt telkens fout.

Het laatste lichtpuntje is Micha, de jonge anti-agressiecoach die gaat proberen om Benni weer gewoon naar school te krijgen. Door een gezamenlijk kamp in de bossen, ver verwijderd van de gewone wereld, komen zij nader tot elkaar, maar wordt het voor Micha ook steeds moeilijk om privé en werk te scheiden.

System crasher won al meerdere prijzen (Helena Zengel voor beste actrice op het Santiago Filmfestival bij voorbeeld) waaronder een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Helena Zengel (2008) heeft al veel acteerervaring, in 2013 debuteerde zij in een Duitse Krimi, als we haar verschijning in een muziekvideo op vijfjarige leeftijd even overslaan. Regisseur Nora Fingscheidt weet haar spel tot grote hoogte te brengen in System crasher.

"Net als in haar docu's is ook dit fictiedebuut van Nora Fingscheidt op research gebaseerd. Dat maakt de Oscarinzending van Duitsland niet enkel aangrijpender maar het promoveert haar wilde film ook tot een luide aanklacht tegen de falende Duitse jeugdhulp." (Film Fest Gent)