Do 18 jun 2020 20:15  
Di 23 jun 2020 20:15  
 

  Poll
  7,97
 
  Regie
  Greta Gerwig
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2019
 
  Duur
  135'
 
  Met
  Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Timothée Chalamet, Laura Dern, Meryl Streep, Chris Cooper, Louis Garrel, James Norton, Tracy Letts, Bob Odenkirk e.a.
 

Voor de 7e keer al werd het gelijknamige boek van Louisa May Alcott, uit 1868(!) en nog steeds in de verkoop, verfilmd, maar toch werd uitgezien naar deze nieuwste versie. Met name vanwege de regie (én het scenario) van de nog maar 36-jarige Greta Gerwig (Lady Bird) werd gerekend op een frisse en eigentijdse aanpak, ondanks de onveranderde situering in de 19e eeuw. Op het IFFR verkocht de grote zaal van De Doelen (met ruim meer dan 1000 geschikte zitplaatsen) zowaar drie keer uit.

De vier zussen Jo, Amy, Beth en Meg March zijn er allen op uit om het leven, ieder op hun eigen manier, invulling te geven en hun dromen na te streven.

Zes Oscarnominaties kreeg de film, waaronder die voor beste film, beste actrice (Saoirse Ronan) en beste vrouwelijke bijrol (Florence Pugh), maar alleen die voor beste kostuums werd verzilverd.

"Wat kan de jonge, vooruitstrevende regisseur Greta Gerwig nog met het grijsverfilmde verhaal van Little women? Veel, blijkt in haar geniale film." (de Volkskrant)

"Het is een film die zowel uitgesproken als ingetogen is, zowel romantisch als aards. Die romantiek betreft daarbij niet eens zozeer de liefde, maar veeleer kunstenaarschap, ambitie, vriendschap, familiebanden, altruïsme en emancipatie." (de Filmkrant)