Do 03 dec 2020 20:15  
Di 08 dec 2020 20:15  
Di 22 jun 2021 20:15  

  Poll
  8,74
 
  Regie
  Saeed Roustayi
 
  Land - Jaar
  Iran - 2019
 
  Duur
  135'
 
  Met
  Payman Maadi, Navid Mohammadzadeh en Parinaz Izadyar e.a.
 

Metri shesh va nim is de originele Iraanse titel en de film kreeg van ons 5 sterren; we waren diep onder de indruk van het kijkje in de onder- én in de politiewereld van dat land.

Samad is de leider van het onderzoek naar topcrimineel Nasser, die vanwege de armoedige leefomstandigheden van zijn familie in de drugshandel terechtkwam en er een vermogen verdiende. Dat geeft een andere kijk op de situatie van het land dat 6,5(!) miljoen drugsgebruikers telt.

"Als actiefilm vol hectische visuele bravoure - drugsraid en achtervolging, uitpuilend cellenblok en chaotisch politiebureau - was Just 6.5 een hit in Iran, maar in al zijn fatalisme is het ook een bijtend commentaar op de futiliteit van de 'war on drugs'." (Trouw)

"Langs de vaak uitzichtloze levens van gebruikers, langs de tussenpersonen die hun leven ietsje aangenamer proberen te maken, langs de dealers die agenten willen omkopen zodra vervolging lonkt. Het is een systeem zonder winnaars. Maar niemand kan zich er nog aan onttrekken." (de Filmkrant)
Bijzonderheden
Destijds Nederlandse première