Do 16 apr 2020 20:15 u  

  Regie
  Saeed Roustayi
 
  Land - Jaar
  Iran - 2019
 
  Duur
  135'
 
  Met
  Payman Maadi, Navid Mohammadzadeh en Parinaz Izadyar e.a.
 

Vandaag is ónze persoonlijke winnaar van Rotterdam aan de beurt; we gaven de Iraanse film Metri shesh va nim onafhankelijk van elkaar 5 sterren, want we waren diep onder de indruk van het kijkje in de onder- én in de politiewereld van dat land.

"Just 6.5 werd de meest succesvolle binnenlandse film in de Iraanse geschiedenis - buiten komedies om - en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Alleen al de eerste scène van deze film is de toegangsprijs waard." (persmap)

Samad is de leider van het onderzoek naar topcrimineel Nasser, die op het foute pad terechtkwam vanwege de armoedige leefomstandigheden van zijn familie en daardoor in de drugshandel terechtkwam en er een vermogen verdiende. Dat geeft dan weer een andere kijk op de situatie van het land dat 6,5 miljoen drugsgebruikers telt.

"Schrijver-regisseur Saeed Roustayi maakte een vermakelijke en tot nadenken stemmende film, met een sfeer die zo gespannen is dat je hem bijna kunt aanraken." (persmap)

De film is vanaf 9 april in ons land te zien en won tenminste 11 internationale prijzen, vaak voor beste film op festivals en/of voor beste acteur (Payman Maadi).