Do 25 jun 2020 20:15  
Ma 29 jun 2020 20:15  
 

  Poll
  9,15
 
  Regie
  Ladj Ly
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2020
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Steve Tientcheu e.a.
 

De eigenlijke winnaar van de publieksprijs van het IFFR, want de zwart/wit-versie van Parasite tellen wíj niet mee, zetten we graag aan u voor.

Regisseur Ladj Ly, kind van Malinese ouders, groeide op in Montfermeil, een voorstad van Parijs waar ook Victor Hugo's klassieker 'Les misérables' zich afspeelde die met dezelfde titel in 2013 werd verfilmd (8,74 bij Fanfare). Daar filmde Ly ook de rellen die zich in 2005 van daaruit zouden verspreiden over banlieues in heel Frankrijk.

In zijn debuutfilm laat Ly de spanningen hoog oplopen in Les Bosquets, een wijk in Montfermeil in het 93ste arrondissement vol armoedige flats, waarnaar politieagent Stéphane zich nog maar pas vanuit de Franse provincie heeft laten overplaatsen. Zijn vuurdoop als handhaver valt hem nogal koud op het dak, ondanks of misschien wel dankzij zijn nieuwe collega's Chris en Gwada.

Bekroond met de (gedeelde) Juryprijs op het filmfestival van Cannes en winnaar IFFR-Youth jury award 2020. Bij de European Film Awards werd hij uitgeroepen tot beste debuut en als de Franse Oscarinzending werd hij genomineerd in de categorie beste buitenlandse film.

"Daarmee verwijst hij uiteraard naar de gelijknamige roman van Victor Hugo uit 1862, waarin de klassenverschillen van het toenmalige Frankrijk eveneens scherp worden neergezet." (de Filmkrant)